Praktijk voor psychotherapie voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar
  • Home
  • Waarvoor kan je bij mij terecht
  • In English / en Français
  • Voor Professionals
  • Adres en GSMnr
  • Wie ben ik
Praktijk voor psychotherapie voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar in Antwerpen

workshops en coaching


Bijscholingen en vormingen kunnen aangevraagd worden door organisaties, scholen, IBO's, KDV's, ed.

Volgende vormingen kunnen worden aangevraagd:


Het belang van zelfsturing in onderwijs.

Als leerkracht vinden we het belangrijk om kinderen zoveel mogelijk bagage mee te geven om hen een mooie toekomst te geven. We willen kinderen vaardigheden aanleren waardoor zij op lange termijn hun gedrag zelf leren te organiseren en zelf leren goede beslissingen te nemen.We bekijken eerst waarom het zo belangrijk is om te focussen op de lange termijn en welke plaats zelfsturing hierin inneemt. We staan stil bij wat de voorwaarden zijn om zelfsturend gedrag te laten slagen in het kleuter- en basis onderwijs.

Het dringt niet door, over het effect van spiegelneuronen.

Als leerkracht heb je vaak de indruk dat je iets tegen een kind zegt, maar dat het van hen lijkt af te glijden. Je stopt zoveel energie in een gesprek omdat je ook gelooft dat praten met kinderen heel zinvol is. Toch lijkt het soms alsof het helemaal niet doordringt. Je begint dan te twijfelen en krijgt de indruk dat kinderen dan maar moeten gestraft worden om in te zien dat het echt wel belangrijk is wat je hen probeerde te vertellen. In deze workshop staan we stil bij de vraag waarom het soms niet doordringt bij kinderen en vooral wat wij als leerkracht kunnen doen om hen toch te bereiken. We bekijken de rol van spiegelneuronen in de interactie tussen mensen.

Werken aan zelfsturing, wat zijn de basisvoorwaarden.

Zelfsturing stimuleren bij kinderen is een mooi uitgangspunt, maar toch lijkt het voor veel kinderen te hoog gegrepen. Kinderen lijken niet voldoende in staat om na te denken over hun gedrag. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we toch alle kinderen bereiken. Welke stappen moeten we eerst met de kinderen zetten, voor ze klaar zijn om zich te ontwikkelen tot zelfsturende kinderen. Door stil te staan bij de basisvoorwaarden voor zelfsturing, vergroten we niet alleen onze kans op succes, maar creëren we ook een rustigere sfeer in de klas waarin kinderen empathischer zijn naar elkaar toe en beter kunnen anticiperen op situaties. Het praten met kinderen wordt een stuk gemakkelijker waardoor kinderen sneller leren problemen op te lossen.

Videodagboek van een coachingtraject op school.

Bewust en anders omgaan met kinderen vraagt heel wat energie. In deze workshop krijg je het verhaal van een coachingstraject met de ups and downs waar leerkrachten door gingen. Openhartig vertellen zij waar ze wel en niet achter staan, hoe het proberen en inoefenen verloopt en wat het uiteindelijke resultaat is. Daarnaast krijg je beeldmateriaal te zien van oefenmomenten in de klas.

De sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen en het effect op hun gedrag.

Kinderen ontwikkelen zich zeer snel in hun eerste levensjaren. De meeste kinderen nemen dezelfde stappen op ongeveer dezelfde leeftijd. Net daarom hebben we wel een algemeen beeld van die ontwikkeling. Toch gebeurt het vaak dat kinderen een ander tempo volgen, of dat ze op een bepaald trapje blijven hangen. Ons algemeen beeld laat ons dan wat in de steek. Kennis hebben van de sociaal-emotionele ontwikkeling maakt dat we beter kunnen stilstaan bij wat een kind dan nodig heeft om te groeien.

Aan de hand van beeldmateriaal en eigen ervaring construeren we een ontwikkelingsoverzicht dat we aftoetsen aan een algemeen kader. Op basis van dit ontwikkelingsoverzicht formuleren we adviezen over aanpak bij verschillende emotionele leeftijden van kinderen. Op het einde van de dag wordt er tijd voorzien om concrete voorbeelden te bespreken.

Omgaan met jonge kinderen met moeilijk gedrag. Nieuwe inzichten.

Nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen geven ons informatie over hoe mensen gedrag aanleren. We bekijken veel gebruikte strategieën in het onderwijs (vb. straffen en belonen) en herevalueren deze in het licht van nieuwe kennis. We proberen zo te verklaren waarom bepaalde strategieën geen, een korte termijn of juist wel een effect hebben. Op deze manier kunnen we efficiënter handelen als kinderen moeilijk gedrag stellen.

Met de lange termijn effecten als uitgangspunt maken we keuzes over de aanpak van moeilijk gedrag. Omdat we als leerkracht nu eenmaal niet alles kunnen gezien hebben en niet constant kunnen bezig zijn met moeilijk gedrag, werken we aan een plan van aanpak met als doelstelling ‘zelf-sturend gedrag’. We willen kinderen vaardigheden aanleren waardoor zij op termijn hun gedrag zelf leren te organiseren en zelf leren goede beslissingen te nemen. We willen zo vermijden dat kinderen opstandig worden en met niets nog te straffen of te belonen zijn. 

Coahcingtraject

Na het volgen van de dagopleiding is het mogelijk om een coaching traject op te starten. Verschillende opties zijn mogelijk en combineerbaar.
  • situatieanalyses en een plan van aanpak uitwerken.
  • in realtime situaties mee aanpakken en nieuwe vaardigheden inoefenen.
  • Vraag en antwoordsessies.
  • Pedagogisch beleid uitstippelen.
  • Evaluatie en feedback momenten.
  • Second opinion bij de huidige werking.
Voor aanvragen of meer informatie over een workshop of coaching kan u altijd bellen of mailen.
Via onderstaand formulier blijft u op de hoogte van een nieuw aanbod en nieuwe activiteiten voor leerkrachten.


Bellen of mailen

Nieuws voor leerkrachten

* indicates required

Kies alle manieren waarop u wilt horen van kinderpsychologe Inneke Thyssen:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Individueel inschrijven kan via Centrum Nascholing Onderwijs van Universiteit Antwerpen of via Donche Thomas more.
© 2014, Inneke Thyssen